Bjärke Energi

Vill du prenumerera på våra nyheter? Kicka här!

Nyheter

Hej Petra!

2 november, 2017

Under oktober månad har vi fått in ny energi och kraft i form av vår nyaste medarbetare Petra Palmgren. Som ny på jobbet har de första veckorna gått åt till att sätta sig in i alla nya arbetsuppgifter och från att sälja resor istället nu sälja el. Petra ersätter Gro som nu gått vidare till annat jobb i en annan bransch.

Vi välkomnar Petra till oss och är övertygade om att hennes servicetänk kommer att komma er alla till godo!

Fiber till alla hos Alingsåshem

23 oktober, 2017

Nu har även hyreshuset på Korngatan som ägs av Alingsåshem blivit anslutet till Bjärkefiber. Detta innebär att alla deras hyresgäster i Sollebrunn, Gräfsnäs och Stora Mellby nu kan beställa tjänster via fibernätet.

Jakttorn i våra ledningsgator

21 oktober, 2017

Att placera höga föremål under kraftledningar kan innebära risk för elolycka om avståndet till ledningen blir för litet. För att undvika risk för personskador vid kraftledningar finns bestämmelser om avstånd som ska uppfyllas för att jakttorn ska få placeras i ledningsgator:

  • Det horisontella avståndet mellan tornet och ledningen bör vara minst 5 meter.

Måste tornet ändå placeras närmare ledningen är det höjden som är det bestämmande måttet:

  • Avståndet mellan tornets plattform och ledningen ska i höjdled vara minst 6 meter.

Tänk på att aldrig föra upp föremål mot ledningen för att mäta avståndet, det innebär livsfara!

 

Flytt av energiskatten vid årsskiftet

16 oktober, 2017

Från 1 januari 2018 flyttar energiskatten från din elhandelsfaktura till din elnätsfaktura. Det innebär inga ökade kostnader för dig – bara en förflyttning!

 

Riksdagen har beslutat att skattskyldigheten för energiskatt på el ska flyttas från elhandelsföretagen till elnätsföretagen från den 1 januari 2018.

Flytten av skatten innebär inga ökade kostnader för dig som kund, bara att skatten du betalar syns bredvid posten för elnätskostnader och inte elhandelskostnader. Har du BestEl som elleverantör byter posten endast plats på samma faktura. Har du däremot ditt elavtal hos en annan elleverantör kommer deras faktura att minska med samma summa som vår elnätsfaktura kommer att öka.

För oktober 2017 är energiskatten 32,5 öre/kWh + moms. Denna kommer att indexregleras vid årsskiftet.

Kundträff i Jordala

16 oktober, 2017

På torsdag kl. 17-19 kommer vi att finnas i Jordala, närmare bestämt, Hede säteri, och bjuder på korv med bröd. Vi finns på plats för att prata fiber och det stora projekt som pågår i området.

 

Passa på att träffa oss och ställ dina frågor om fiber i allmänhet eller om just din fiberanslutning!

Vi ses!

Solcellsökning i Sverige

11 oktober, 2017

Enligt ny försäljningsstatistik från Energimyndigheten fortsätter solcellsmarknaden att växa. Marknaden växte med hela  63 procent jämfört med det som installerades år 2015.

Statistiken visar att nästan alla solcellssystem som installeras idag är takanläggningar på kommersiella och offentliga byggnader samt bostadshus. Detta tyder på att den främsta drivkraften fortfarande är att använda solcellerna till den egna elförbrukningen, snarare än som storskalig kraftproduktion.

Priset på solcellsinstallationer är fortsatt sjunkande, dock inte lika snabbt som för några år sedan. Större solcellsparker kan idag kosta kring 9 200 kronor per kW, medan man får lägga cirka 15 000 kr per kW på ett villasystem (exklusive moms). Själva solcellsmodulen motsvarar bara mellan en tredjedel och halva prislappen för ett färdigt system. Resten består av andra kostnader, såsom växelriktare och installationsarbete.

Läs hela nyheten: Energimyndigheten 2017-10-11

 

Ljus i tunneln

26 september, 2017

Efter en lång tids arbete och lång leveranstid är nu belysningen uppsatt i tunneln i Sjövik. Sedan i onsdags finns nio lampor i tunnelns tak. Arbetet är utfört av oss på uppdrag av Lerums kommun.

Nu kan Sjöviksborna ta sig fram här även under dygnets mörka timmar. El ger trygghet!

Bjärkedagen på lördag

21 september, 2017

Varmt välkomna att träffa oss på Bjärkedagen i Sollebrunn på lördag. Vi kommer att finnas på Centrumgatan som vanligt och prata om Bjärkefiber eller om det är något annat som du vill diskutera med oss.

Vi håller även brandtornet öppet mellan kl. 11:00-13:00 för er som vill passa på att se på utsikten!

Bjärkedagen program

Första Jordalakunden surfar på fibervågen

20 september, 2017

Under september har vi driftsatt vår första kund i Jordalaområdet till Bjärkefiber! En efterlängtad anslutning till ett modernt och tekniskt fibernät.

Viasat lanserar bredband på Zmarket

9 september, 2017

Den 14 september 2017 lanserar tjänsteleverantören Viasat tjänsten bredband som en Stand Alone tjänst via Zmarket. Det innebär att du som kund inte längre behöver köpa tv från Viasat för att få tillgång till deras bredband utan kan köpa dem separat.

Vi måste tyvärr meddela att Viasats  lansering av Bredband som en ”Stand Alone” tjänst kommer att skjutas upp några veckor p.g.a. tekniska begränsningar.

Besiktning av luftledning – flyttat till v. 39

6 september, 2017

Vi kommer att genomföra besiktning av vårt luftledningsnät med hjälp av helikopter.

Besiktning av våra luftledningar görs för att säkerställa leveranssäkerheten till våra kunder och ev. hitta ledningssträckor som behöver åtgärdas. Vi har mycket skog på vårt område och det är nödvändigt att ta till denna hjälp för att få en bra överblick av vårt elnät.

 

Djurägare bör vara lite extra uppmärksamma under denna veckan.

 

Tack för er förståelse!

 

Sjöviksdagen på lördag

30 augusti, 2017

Lördagen den 2 september arrangerar Föreningen Sjövik sitt årliga evenemang Sjöviksdagen. Mellan kl. 10-14 finns ett antal utställare på Bohlins torg och givetvis är vi med och informerar om Bjärkefiber!

Kom gärna förbi om du har frågor eller funderingar kring vår utbyggnad i Sjövik eller rent allmänt om fiber och Zmarket.

Vi ses!

Kom igång med dina tjänster i fibernätet

24 augusti, 2017

När ni är anslutna till eller närmar er en anslutning till Bjärkefiber är det bra att titta mer på hur man beställer sina tjänster och vad man ska välja.

Zmarket är plattformen där alla operatörerna finns med sina olika tjänster och alternativ. Surfa runt och jämför deras erbjudande! https://bjarke.zmarket.se/

Det finns också en steg för steg-guide som kan vara bra att läsa i samband med uppstarten av era tjänster. Köpguide Zmarket

Dessa ovanstående länkar finns så klart på vår hemsida under rubriken Bjärkefiber.

 

Fler hyresgäster i Sollebrunn får fiber

9 augusti, 2017

Denna veckan har grävarbetet för att fiberansluta lägenheter på Korngatan samt Havregatan i Sollebrunn startat upp. Arbetet försenades p.g.a. ändrad grävsträckning men är nu i full gång.

Vi kommer nu att förse hyresgäster hos både Alingsåshem samt det privata bestånd i området med Bjärkefiber!

 

Mina Sidor

21 juli, 2017

Passa på när du har en stund över att logga in på Mina sidor via vår hemsida. Där hittar du information om dina fakturor, dina förbrukningar och för er som har BestEl som elleverantör finns även information om ert elavtal.

 

Småskalig produktion i vårt område

13 juli, 2017

Det blir fler och fler av våra kunder som blir mikroproducenter. De flesta av dem har satt upp solceller på taket och försörjer i första hand sig själva men säljer även sitt överskott som de matar ut på elnätet. För två år sedan hade vi 8 småskaliga producenter med sol/vind/vatten och idag har vi 26 st som är i drift. En rolig utveckling samtidigt som detta även utmanar oss som elnätsbolag att hålla bra kvalitet i elnätet när det matas in el från många punkter med ojämna intervall.

Funderar du kanske på att bli mikroproducent? Läs mer om vad som gäller här.

Skydd mot sommarens oväder

7 juli, 2017

Sommar i Sverige innebär inte bara soliga och goa dagar. Mellan maj och september blixtrar det som, bortåt 100 000 nedslag i hela landet. Om man har känslig elektrisk utrustning kan man skydda dessa med enkla åskskydd. Åskskyddet tar bort all spänning som är för hög i eluttaget, de sk. spikarna, som åskan kan orsaka. Ett åskskydd kostar ca. 200 kr.

Är man bortrest vore det bästa att helt enkelt dra ut sladden om man vill vara på säkra sidan.

Vill ni följa sommarens åskväder har SMHI en webbsida där man kan följa detta; SMHI radar