Elräknaren – appen för dig som vill ha elkoll

Att elräkningen inte ökat i samma takt som antalet prylar i hemmet beror på att teknikindustrin också har blivit betydligt duktigare på att effektivisera elanvändningen.

En TV från 2012 behöver till exempel bara sju procent av den el som en TV från 2003 behövde. Den mest energisnåla TV:n du kunde köpa 2003 drog 380 watt. Det innebär att man kan titta i 2,5 timmar för 1,50 kronor. Den TV som var bäst 2012, när det gäller energianvändning, drar bara 28 watt. Det innebär att du helt plötsligt kan titta på TV i 36 timmar istället för 2,5.
Inom vitvaruindustrin har samma utveckling mot mer eleffektiva produkter skett. Ett modernt kylskåp kan i dag kyla din mat i 30,5 timmar för 1,50 kronor. Frysen klarar för samma kostnad 28 timmar.

Intresset för att påverka den egna elanvändningen, och därmed sänka elkostnaden, har också ökat de senaste åren. För dig som vill ha koll på hur mycket el dina prylar i hemmet drar har Svensk Energi nyligen släppt en smart app – Elräknaren.
Med den kostnadsfria appen kan du enkelt och snabbt knappa in hur många watt din elpryl behöver och hur många timmar du använder den varje dag. Den kan då räkna ut vad prylen kostar dig per dag, månad och år.
I den nya uppdateringen av appen finns också förinlagda listor med elpylar att välja från för den som inte har koll på uppgifter om watt och kilowattimmar.

 

Några exempel på vad dina elprylar kostar:

  • Det kostar bara 20 kronor per år att låta din smartphone ligga på laddning över natten.
  • Du kan jobba med din laptop i 37 timmar för 1,50 kronor i elkostnad

 

24 juli 2015
← Se fler inlägg