Varför Bjärkefiber?

Bjärkefiber ägs och drivs av Bjärke Energi. Vårt mål är att bygga en bra och säker IT-infrastruktur för alla som bor på vårt nätområde, även om man inte bor eller verkar i tätorterna. Geografin ska inte längre vara ett hinder! Överallt i Sverige byggs framtidens digitala motorvägar och här hos oss är det Bjärke Energi som är påfarten till dessa motorvägar.
Bjärkefiber är ett lokalt alternativ med med många  fördelar framför andra sätt att komma åt Internet som t.ex modem eller ADSL. Våra anslutningsavgifter är aktuella och väldigt prisvärda. Du kan dessutom vara säker på att Din anslutning står sig! När du vill få tillgång till nya bredbandstjänster som IP-tv, IP-telefoni eller kommunicera snabbt är det inget som slår Bjärkefiber!

För att Du ska kunna få tillgång till stadsnätets tjänster krävs att fastigheten är ansluten till vårt fibernät. Om just Din fastighet har möjlighet att anslutas kommer Du att få ett brev samt erbjudande från oss. Är Du osäker om Du har fått erbjudande är Du välkommen att kontakta oss. Du ansvarar för grävningen på din egen tomt. Sedan väljer Du av de tjänster som finns att tillgå i fibernätet via Zmarket. Detta innebär att Du som kund väljer operatör och tjänst bland ett stort urval. Läs mer om detta på sidan Bjärkefiber och Zmarket.

Kolla in filmen om fiber som det Europeiska rådet för fiber till hemmet har gjort:

FTTH video

Anslutning till Bjärkefiber

Vill Du vara med och få tillgång till framtidens möjligheter? I så fall är Bjärkefiber något för Dig! För att få tillgång till fiberteknikens alla fördelar behöver Din fastighet anslutas till vårt fibernät. Detta kan göras med ett gräv självkoncept.

Information om anslutningsavgiften finns på sidan Priser och gäller privatpersoner och 100 meter material. För längre sträckor tillkommer 15 kr/m inkl. moms. Du som kund gräver enligt våra instruktioner från Din fastighet till vår anslutningspunkt som vi försöker att få vid tomtgränsen.

När det blir dags för möjlighet att ansluta i just Ditt område får Du hem ett erbjudande samt mer information.

Vanliga frågor

  • Mitt avtal på mobilt bredband sträcker sig i ett år framöver och min fiberanslutning är klar, måste jag ha dubbla avtal? Svar: Nej, du väljer själv när du vill starta avtalen via Zmarket.
  • Var i huset ska fiberkabeln komma in? Svar: Ni väljer själva var ni vill ha in kabeln men det mest praktiska vore om det är nära ett vägguttag för el.
  • Kan jag ha kvar alla mina boxrar vid tv-apparaterna? Svar: Med IP-tv får du med all säkerhet skaffa nya via din nya operatör. Om du behöver hjälp med kabeldragning för tv:n inomhus kan du be en elektriker eller våra samarbetspartners om hjälp.
  • Hur djup ska kabelgraven grävas? Svar: Graven bör vara 0,5 m djup. Inga skarpa böjar.
  • Kan jag ansluta nu även om jag inte vet om jag kommer att vilja ha Internet, IP-tv eller IP-telefoni? Värdet på min fastighet höjs ju med en fiberanslutning? Svar: Ja, det är helt ok att ansluta utan att skriva avtal med någon operatör.
  • Det ingår ju inte fast IP-nr i Bjärkefiber. Varför skulle jag behöva det? Svar: Ett IP-nummer eller en IP-adress är det unika nummer som varje dator på internet har. IP-numret är den adress som möjliggör att olika system, exempelvis datorer eller routrar, på Internet kan kommunicera med varandra. Med ett fast IP-nr kan du enklare och säkrare kommunicera med t.ex din arbetsplats samt ingå i ett nätverk men det går lika bra att köra utan fast IP-nr då datorn blir tilldelat ett nytt IP-nr varje gång den går ut på Internet.
  • Kan jag få IP-telefon? Svar: Ja du kontaktar någon av de externa operatörerna via Zmarket för mer information. Läs mer under fliken IP-telefoni här på vår hemsida.
  • Är dosan som sätts upp hemma hos mig en router också? Svar: Nej vår dosa är endast en mediaomvandlare. Önskar du köra ett trådlöst Internet hemma drar du en nätverkskabel mellan vår dosa till en trådlös router som du skaffar själv.
  • Hur ser dosan ut och hur ska den monteras i mitt hus? Svar: Det finns två olika dosor hos våra kunder. Den vi sätter upp numera: Inteno XG6846 Många har dock denna uppsatt hemma sedan tidigare: Raycore-RC-CP9-User-Guide-R2