Bjärke Energi

Vill du prenumerera på våra nyheter? Kicka här!

Nyheter

Studiecirkel om solel

13 april, 2018

Tips till er som är nyfikna på och vill förkovra er i allt som rör solel och vägen mot självförsörjning av el är att delta i en aktuell studiecirkel.

Energirådgivaren i Alingsås kommun har tillsammans med Studiefrämjandet dragit igång en mindre kurs på endast tre tillfällen för just er.

Läs mer via följande länk:  Studiecirkel om solel

 

Solsafari denna vecka

11 april, 2018

För er som vill veta mer om solel och solvärme finns denna veckan möjlighet att besöka privatpersoner som har solceller och/eller solvärme. Är du nyfiken på vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för att sätta upp solceller och hur processen går till är detta ett bra tillfälle. Dessa anläggningar finns på vårt område:

 

Solsafari 1 = onsdag 11 april kl. 17:00-20:00

Lilla Borråsvägen 18, Sollebrunn, 5 kW

Kungsallén 8, Gräfsnäs, 6 kW + solvärme

Bjärkevägen 28, Gräfsnäs, 10 kW

 

Solsafari 2 = söndag 15 april kl. 12:00-15:00

Lilla Borråsvägen 18, Sollebrunn, 5 kW

Snurrebo lantbruk, Loo, 50 kW

Bergstena Backgården, Bergstena, 7 kW

 

Dessa besök arrangeras i samarbete med Alingsås kommuns energirådgivare Jonas Dahl. Har ni frågor kring solceller eller andra energirelaterade ämnen är ni varmt välkomna att kontakta honom på tel. 0322 – 61 61 47.

 

Glad Påsk!

28 mars, 2018

Kundservice stänger kl. 12:00 på skärtorsdag.

Mycket information om just din anläggning finner du på Mina sidor. Övrig generell information finns på vår hemsida.

Vi hörs igen på tisdag

Ljus i Källafors

26 mars, 2018

Nu är vår nya nod till fibernätet på plats i Fly! Detta innebär att vi får fler inmatningspunkter och möjlighet att bygga fibernät från fler håll. De fastigheter i området mellan Säveljung och Solhöjd som beställt en fiberanslutning och som vi har grävt fram en fiberslang till kommer nu att kunna driftsättas.

Glöm inte att anmäla till oss när ni gjort er del av grävningen klar! De som redan gjort det kommer vi att kontakta för att boka in en dag och tid för det sista momentet som innebär driftsättning.

Passa gärna på att surfa in på Zmarket och jämför operatörerna och deras tjänster.

 

Earth hour på lördag

22 mars, 2018

Denna helg är det dags för den årliga manifestationen för att uppmärksamma klimatpåverkan på jorden och vad vi kan göra tillsammans för en bättre miljö. Uppmaningen från WWF (Världsnaturfonden) är att vi släcker vår belysning i en timma på lördag kväll i en gemensam aktion. Mellan kl.20.30-21:30 är det som det gäller. Läs mer om WWF och deras arbete på www.wwf.se

Inför Earth hour kommer vi att finnas på torget i Sollebrunn för att dela ut ljuspaket till våra kunder under torsdag eftermiddag. Passa på att träffa oss där!

Tidningen ute i brevlådan

20 mars, 2018

Denna veckan distribueras magasinet Din Energi till alla hushåll i vårt område. Den levereras tillsammans med reklam så håll utkik!

Trevlig läsning!

Fiber till Skakeltorp

13 mars, 2018

Denna veckan kommer 36 husägare i Skakeltorp att få ett brev med information om att vi nu startar upp ett projekt med syfte att gräva ned elledningarna i området och då även förlägga fibernät. Då området är en av de platser där Telia ska avsluta sin telestation under 2019 är nog detta ett välkommet besked.

Ny operatör på Zmarket

6 mars, 2018

Nu finns Bitcom som ny operatör i vårt fibernät. Bitcom är ett företag från Mölndal som funnits i många år men som först nu levererar Internet och IP-telefoni genom Bjärkefiber.

Läs mer om Bitcom på deras hemsida www.bitcom.se/bredband

 

Förslag på slopat krav på bygglov för solceller på byggnader

1 mars, 2018

Förra veckan presenterade regeringen en lagrådsremiss som föreslår att riksdagen inför en rad förenklingar av reglerna för bygglovspliktiga åtgärder. En av förenklingarna handlar om att det inte ska krävas bygglov för solceller som sätts på byggnader inom detaljplanelagt område och som följer byggnadens form.

Detta som som en välkommen förenklingsåtgärd för husägare och andra med byggnader som vill sätta upp solceller.

Regeringens förslag avser att träda i kraft den 1 juli 2018 och innefattar även en del andra förenklingsåtgärder rörande bygglovsplikt. Kostnaden för solceller har fallit med 80 procent de senaste 10 åren vilket gör dem till ett alltmer attraktivt val för miljömedvetna privatpersoner.

Din Energi – i din brevlåda

23 februari, 2018

Magasinet Din Energi kommer att delas ut till våra kunder i år. Som ett led i att ytterligare informera och ge ut kunskap i ämnet el och energi kommer Bjärke Energi att dela ut en tidning till alla våra elnätskunder. Tidningen distribueras tre gånger per år och vi hoppas att ni finner den läsvärd.

Trevlig  läsning!

Besök i Stora Mellby skola

9 februari, 2018

I samband med Elens dag besökte vi de härliga barnen i åk 2-3, Stora Mellby skola. Vi berättade om elens betydelse genom historien samt vilken hjälp vi har av just elen varje dag. Barnen hade många finurliga och kloka tankar på ämnet och var väldigt intresserade av att hjälpa barn som inte har samma förutsättningar som de själva. Klassen fick därför i uppdrag att rita teckningar på temat el som t.ex. ”Detta gillar jag att göra med hjälp av el”.

I går var vi tillbaka i klassen och hämtade alla fina teckningar och i gengäld fick klassen bl.a. veta att vi skänkt en solcellslampa i deras namn till en elev i Kenya som nu också kan börja drömma om en framtid likt dem själva.

Stort tack till Stora Mellby skola och lärarna som tog emot oss och passade på att prata om ämnet i undervisningen!

Vi söker lokalvårdare

25 januari, 2018

Vi söker lokalvårdare som kan jobba enskilt vid två tillfällen/vecka under eftermiddag/kväll.
Arbetet innefattar sedvanliga städuppgifter av både kontor och omklädningsrum. Ett par gånger om året görs även fönsterputsning och golvpolering.

Anställningen är tillsvidare och timbaserad.

Välkommen med din ansökan snarast till info@bjerke-energi.se

Vid frågor kontakta VD Sigvard Krantz 0322 – 650 500.

Läs mer om oss på www.bjerke-energi.se

Vi ses ikväll!

23 januari, 2018

Ikväll har vi ÖPPET HUS kl. 18:00 – 20:00. Passa på att träffa oss och diskutera elpriser, fiber, solenergi, effekt eller vad som känns intressant eller viktigt för dig. Det är jättekul att vi också kan erbjuda er till att lyssna på Ove och hans resa mot att försöka bli självförsörjande på el.

Ingen anmälan!

VÄLKOMNA till Energigatan 3 Sollebrunn!

 

PS. Vi bjuder som vanligt på kanELbullar DS.

Skogsröjning januari-februari

22 januari, 2018

Under vintern sker röjning av träd och buskar under våra hög- och lågspänningsledningar. Under januari-februari finns vi i området runt Anten-Östad-Kilanda samt delar av Jordala-Knutstorp och Glossbo-Gendalen.

 

Om du som markägare har några särskilda synpunkter eller önskemål i samband med detta ber vi dig kontakta oss.

Avbrottsstatistik

11 januari, 2018

Att elleveransen är en viktigt faktor i dagens samhälle är inget nytt. Därför är det extra intressant att följa utvecklingen på statistiken som visar hur det står till med leveranssäkerheten hos oss i Bjärke och i Sverige som helhet.

 

Statistik 2016 Bjärke

Medelavbrottstiden 20,9 min/kund/år

Antal avbrott 0,6 st/kund

Antal kunder som matat in egenproducerad el på elnätet 0,43%

 

Statistik 2016 Sverige

Medelavbrottstiden 76 min/kund/år

Antal avbrott 1,2 st/kund

Antal kunder som matat in egenproducerad el på elnätet 0,14%

Stöd för laddning hemma

7 januari, 2018

Från och med 2018 kan hushåll ansöka om och få ett ekonomiskt stöd för att installera laddpunkter för elfordon hemma eller i sommarstugan. Syftet är att göra det mer fördelaktigt för privatpersoner att vara med och bidra i utvecklingen mot mer hållbara transporter. Stödet gäller laddpunkter som installeras från och med årsskiftet.

Stödet uppgår till 50 procent av investeringskostnaden, maximalt 10 000 kr. Man behöver inte ansöka i förväg utan ansöker om utbetalning i efterhand, med stöd av kvitton, när laddpunkten är installerad. Man behöver inte äga eller disponera ett laddbart fordon för att söka stödet.

Naturvårdverket administrerar ladda hemma-stödet.

Info om ladda hemma-stödet.

 

Förstärkning av elnätet

5 januari, 2018

Den senaste månaden har vi kunnat koppla ur hela 2,7 km luftledning i Jordalaområdet och ersatt sträckan med jordkabel. Detta kommer att förstärka elnätet i området på ett bra sätt.