Julbelysning viktig och billig stämningshöjare

Med rätt lampor kan du mysa med gott samvete. Det finns nog ingen tid på året som lampor och belysning spelar så stor roll i Sverige som i december. Så mycket att när svenskarna fått ranka julens stämningshöjare så håller över 30 procent med om att den elektriska adventsljusstaken är julens viktigaste stämningshöjare, tillsammans med julgranen och pepparkakor. Och julbelysningen kostar bara en bråkdel av vad de flesta tror.

-Dagens LED-lampor är väldigt energieffektiva och faktum är att du kan ha en adventsljusstake tänd dygnet runt hela
december utan att det belastar elräkningen med en krona. Så vi kan gott lysa upp decembermörkret ännu mer – utan dåligt samvete för vare sig plånbok eller klimat, säger Malin Thorsén på Svensk Energi.
I undersökningen överskattades elkostnaden för adventsbelysningen kraftigt. På frågan vad kostnaden är för att
ha en adventsljusstake med LED-lampor tänd dygnet runt i en vecka gissade man på allt mellan några ören till över hundra kronor. Den verkliga kostnaden är 20 öre.

 

LED drar 80 procent mindre el. Det är stor skillnad mellan traditionella glödlampor och de LED-lampor som de allra flesta har idag. Den som inte bytt ut sin gamla julbelysning redan bör göra det. LED-lampan håller upp till 15 gånger längre och drar ungefär 80 procent mindre el. En LED-lampa kan ha varmt eller kallt ljus, detta visas på förpackningen som kelvin (K), ju lägre siffra desto varmare upplevs ljuset från lampan. Det finns LED-lampor med olika socklar och i många olika storlekar och former för att passa i olika armaturer. De finns till exempel som kronljus och som päronlampor. Det ska framgå på förpackningen om lampan inte är dimbar.

 

Elljustaken, som också fanns bland svenskarnas topp tre stämningshöjare inför julen, uppfanns år 1934 av Oscar Andersson som då arbetade på Philips i Göteborg. Några år tidigare hade företaget lanserat den elektriska julgransbelysningen. Oscar tog hand om några kasserade belysningar och köpte en bågformad ljusstake för stearinljus där han placerade de kasserade elljusen. Runt år 1937 kom försäljningen igång på allvar med brandsäkerhet som främsta argument.

 

22 december 2015
← Se fler inlägg