Få elkoll på din spelkonsol

Hur mycket el drar egentligen en spelkonsol? Många är duktiga på att stänga av TV:n när den inte används, medan spelen står på. Många tror dessutom att TV:n behöver mer el eftersom den är större, men oftast är det tvärtom; att spelkonsolen drar mest. Och det skiljer mycket mellan de olika spelkonsolerna.

Energimyndigheten har genomfört test på de fyra mest populära spelkonsolerna; Microsoft Xbox 360 Slim, Sony Playstation 3 slim, Nintendo Wii U och Nintendo Wii. Två spel användes under testet: Skylander Giants och Fifa 13. Testet visar att det har hänt mycket vad gäller bättre grafik men det skiljer mycket mellan konsolerna vad gäller elanvändningen, även om de generellt sett har blivit effektivare.

 

Så här mycket el använde konsolerna: För 1,50 kr el kan du då spela i:
Nintendo Wii, 14 watt 71 timmar
Nintendo Wii U, 34 watt 29 timmar
Microsoft 360 Slim, 77 watt 13 timmar
Sony Playstation 3 Slim, 77 watt 13 timmar

 

Både Sony Playstation 3 slim och Microsoft Xbox 360 slim behöver dubbelt så mycket el som Nintendos Wii U. Båda låg på en elanvändning av 77 watt medan Nintendo Wii U hamnade på 34 watt. Även om elanvändningen var knappt hälften så hög kunde speltestarna inte uppfatta några skillnader i spelprestanda.

Den spelkonsol som drog minst el av alla var Nintendo Wii som låg på 14 watt. Den har däremot ingen HD-upplösning och därmed en sämre grafikkvalitet än de övriga. Självklart påverkar detta spelupplevelsen, men det visar ändå att man kan göra spel som bara behöver väldigt lite el för att funka bra.

Hur mycket drar en normal TV?
En bra regel är att räkna med att en ny TV behöver lika många watt som den är stor. Det innebär att en 42-tums TV drar ungefär 42 watt (23 timmar för 1,50 kr).
För den som gillar att spela är det mest energieffektivt att använda surfplatta, därefter kommer spelkonsolerna och sist datorn.

 

*Källa: Energimyndigheten och Aftonbladet

 

18 april 2016
← Se fler inlägg