Att tänka på vid åska

Sommarvärmen är härlig men medför just nu även väderprognoser som varnar för åska. Vad bör man tänka på vid åskoväder för att skydda sig själv men också sina apparater i hemmet? Här är några saker att tänka på:

 

  • Elektriska ledningar och metallstängsel kan leda blixtströmmen långa sträckor. Dessa platser och föremål och  deras närmaste omgivning har därför ett utsatt läge som skall undvikas när åskväder är farligt nära.
  • Avbryt arbete med elektriska handverktyg och brandfarliga eller explosiva varor.
  • Bil eller husvagn med kaross av metall erbjuder ett säkert åskskydd. Dock bör man koppla bort elektriska ledningar och antennsladd till husvagn under åskvädret.
  • Ett synnerligen billigt, enkelt och effektivt skydd mot åskskada på el- och teleapparater erhålls genom att koppla bort respektive apparat från de ledningar där störningen kan komma in. För tv:n dras alltså antennkabeln samt stickproppen för el ur. För Hifi-utrustning gäller i princip samma sak. Även datorer med tillbehör är mycket känsliga för störningar och man bör därför koppla ur modemkabeln och samtliga nätkablar från utrustningen.
  • Har man ett hus med utsatt läge kan man förse huset med överspänningsskydd för el och tele.

 

På nedanstående länk kan ni även läsa Elsäkerhetsverkets råd vid just åska:

Så skyddar du dig mot åska

 

Var finns åskan nu? På följande länk från SMHI uppdateras läget över Sverige kontinuerligt.

Radar/blixt Sverige

 

 

17 juni 2016
← Se fler inlägg