RIT-avdrag

Ja det finns faktiskt något som kallas för RIT-avdrag. Det är hushållsnära tjänster inom IT i hemmet som numera ryms under samma avdragsmöjlighet som RUT-avdraget. Det hela handlar om att man som privatperson kan få skattereduktion för hjälp med sin dator, tv, uppkoppling m.m. på samma sätt som man kan få avdrag för sin städhjälp.

Vi är inne i en digital revolution i svenska hem. Tack vare datorer, smarta TV-system och mobiltelefoner kan människor delta i samhällsutvecklingen och kommunicera på ett helt nya sätt. Det blir lättare att betala räkningar och deklarera men samtidigt är det många som känner att de har svårt att dra nytta av teknikens fulla potential. För att underlätta för dem som har behov av hjälp med sin IT i hemmet kan man numera alltså få hembesök av en IT-tekniker och samtidigt utnyttja avdraget.

Det som omfattas är installationer och reparationer samt underhåll av data- och informationsteknisk utrustning, datorprogram och förbindelser. Enklare sagt – hjälp att installera exempelvis en ny router, nya program eller att byta till ett annat operativsystem. Till viss mån även enklare problemsökning, handledning och rådgivning. Avdraget gäller persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smartphones och spelkonsoler.

Support för smarta vitvaror och andra lösningar för smarta hem, som fjärrstyrda larm, ingår inte. Alltför avancerad anpassning av it-utrustning och program, exempelvis programmering, faller också utanför ramen för RIT-avdrag.

 

30 mars 2017
← Se fler inlägg