Ladda bilen smart

Planerar du att köpa en elbil? Kanske har du redan en som du laddar hemma? Då kan din fordonsladdare vara den produkt som har absolut högst effekt i ditt hem. Under senare år har marknaden för fordonsladdare ökat och det finns en mängd olika laddare med olika hög effekt, allt ifrån 3 kW till värstingen på 22 kW. 

  • Innan du installerar en fordonsladdare: fundera över hur ditt behov ser ut. Måste du ladda din elbil fullt på en timme eller räcker det oftast att ladda den under en längre tidsperiod? Se gärna till att den laddare du köper är möjlig att programmera för högsta, av dig tillåtna, effekt att ladda bilen med. Välj rätt laddare helt enkelt.
  • Se till att ladda under längre tid. Det bästa, både för elnätet och för din personliga kostnad, är att ladda din bil under en längre tidsperiod och då med lägre effekt. För att göra det kan du antingen köpa en laddare med låg effekt, en fordonsladdare med lastbalansering eller i din bil ställa in vilken maxeffekt bilen ska laddas med. 
  • Ladda vid rätt tidpunkt. För att minska din toppeffekt i bostaden, det vill säga under tiden du använder som mest el samtidigt, är det bra om du planerar din elbilsladdning under en längre period och när du inte använder många andra elprodukter. För många är en sådan tidpunkt på natten. På Mina sidor kan du följa dina timvärden och se hur just din elanvändning ser ut och vad som passar dig bäst.
30 augusti 2021
← Se fler inlägg