Hur mycket drar olika elprylar?

Vi får många frågor kring elförbrukning och hur mycket saker i hemmet drar. Varje apparat du har hemma har en produktspecifikation som anger vilken effekt den har. Genom att multiplicera elapparatens effekt (kW) med dess användningstid (h) beräknar du hur mycket energi apparaten förbrukar (kWh).

Exempel:

  • Efter duschen hängs handduken upp på handdukstorken. Torken är sedan på i 2 timmar och effekten är 60 W (0,06 kW). Förbrukningen uppgår till 0,12 kWh/gång.
  • Kalla kvällar på våren kan det vara gott med infravärme på altanen. Värmaren är på 2000 W (2,0 kW) och är igång 3 timmar. Förbrukningen uppgår till 6 kWh.
  • Varje år i mars klyvs en stor mängd ved på gårdsplanen. Vedklyven är på 2200 W (2,2 kW) och arbetet pågår i 5 timmar. Förbrukningen uppgår till 11 kWh.  
  • Elbilsladdning blir allt vanligare. En snabbladdare kan ha en effekt på 22000 W (22 kW) och då räcker det med 1 timma för att få bilen fulladdad. Förbrukningen för detta blir 22 kWh. De flesta hem har dock en långsammare laddning där effekten är på 2000 W (2 kW) men istället körs i 6 timmar. Förbrukningen för detta blir 12 kWh.
20 mars 2022
← Se fler inlägg