Ger minskad förbrukning lägre elpris?

Det är fortsatt mycket prat om effektuttag, överföringsproblem från norr till söder samt höga elpriser. Den stora frågan är därför om elpriset kan sjunka om alla kunder sänker sin elförbrukning?

Svaret är JA! Hur då? Jo, elproducenterna meddelar i förväg hur mycket kraft de kan leverera en särskild timma. Varje produktionsslag har sin kostnad och man börjar med att matcha elproduktionen från den billigaste med kundernas förbrukning samma timma. Därefter adderar man nästa produktionsslag osv. Ju högre elanvändning kunderna har gemensamt desto dyrare elproduktionsslag. Kan vi då sänka vår gemensamma elanvändning kommer vi att nå en matchning mellan kundernas efterfrågan på el och en något billigare elproduktion än vad vi ser idag.

Målet från både EU och regeringen är att sänka elanvändningen med 5 %, klarar du det? På Mina sidor eller på din fakturaspecifikation ser du månadsstatistik på just din elanvändning att jämföra med. Lycka till!

13 oktober 2022
← Se fler inlägg