Solceller på papper och plast

Organiska solceller har varit på gång under flera år och nu verkar tekniken finnas för ett större genomslag. Den nya sortens solceller är gjorda i plast och därför betydligt lättare än de nuvarande panelerna. De är inte bara enklare att hantera utan även billigare att producera. Dock har de tidigare inte varit tillräckligt effektiva eller stabila för att vara intressanta på marknaden. Genom ett par projekt inom EU, som Linköpings universitet ansvarat för, har man fått ett genombrott på denna typen av solceller och lyckats ta fram en genomskinlig organisk cell som kan sättas upp på i stort sett vad som helst. Främst har man testat att sätta dem på fönster och därigenom skapat energi.

En annan innovation man testat är power paper som är ett florstunt material med en enastående förmåga att lagra energi. Power paper består av nanocellulosa och en ledande plastpolymer och påminner lite om ett plastigt papper.

Med denna nya sortens solceller får vi möjlighet att få gratis energi från solen och vilka vi kan placeras i stort sett var vi vill och på vad vi vill.

 

Vill ni läsa mer om projekten och vad de kommit fram till klicka här!

 

9 november 2016
← Se fler inlägg